Voor de kust van ons eiland liggen honderden scheepswrakken. Boven onze eettafel hebben we een kaart hangen waarop een groot gedeelte van deze wrakken te zien zijn. Jarenlang kwamen al de meest bijzondere voorwerpen naar boven, grotendeels opgedoken door leden van de duikvereniging. Eigenlijk een soort jutten onder water op zoek naar een schat. Voorwerpen die prachtige verhalen vertellen over de geschiedenis van Nederland en van het eiland Texel. In de 17e eeuw was de Rede van Texel een van de belangrijkste havenplaatsen waar schepen wachten op gunstige wind. Soms lagen er meer dan honderd schepen aan de rede veelal koopvaarders van de V.O.C met vaak kostbare ladingen aan boord.
Wat een geweldige idee dat dit maar een paar meter van ons huis is!
Regelmatig vergingen er schepen, met lading en al. Nu honderden jaren later liggen deze op de bodem en worden bezocht door duikers van de Texelse duikclub. Een wrak had wel een heel bijzondere lading.
Dit wrak, dat het Palmhoutwrak genoemd is, zat vol exclusieve, luxe voorwerpen. Duikers hebben meer dan duizend objecten naar boven gehaald waaronder dus een prachtig zijden jurk. Hoe kan dit al die jaren bewaard is gebleven in de zee? Het wrak lag grotendeels onder het zand en was bedekt met slib waardoor er geen zuurstof bij kon komen. Na jaren bleek het wrak zodanig vrij gespoeld te zijn dat sportduikers er vondsten uit konden halen. Dat er textiel uit wrakken wordt gevonden is heel zeldzaam, maar dat er een jurk is gevonden die vrijwel geheel intact is maakt deze vondst uniek.En dan te bedenken dat er nog vijf tot zeven vrachtwagen ladingen vol spullen liggen, alleen al in dit ene wrak!
Sinds kort is er in museum Kaapskil in ons dorp een prachtige tentoonstelling geopend over het palmhoutwrak waar ook deze jurk te zien is. De jurk ligt in een speciaal op maat gemaakte zuurstofvrije vitrine. Er mag maar weinig licht bij om de jurk zo goed mogelijk bewaard te houden. Joas was met zijn klas uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.
Het was de grote wens van de duikers dat de jurk op Texel kon blijven, maar zo'n grote en unieke vondst wilden de grote musea aan de overkant natuurlijk ook graag hebben. Gelukkig is gelukt de jurk op het eiland te houden en is ons dorp daarmee een wereldwijd uniek stuk rijker.
Naast de jurk is er ook prachtige maquette van de rede van Texel te vinden waar zelfs ons huis uit 1740 op staat en zijn er vissershuisjes waar je kunt zien hoe de mensen in die tijd leefden. Leuk om te zien omdat we verschillende details van die huisjes in ons eigen huis terug zien. Het bezoeken meer dan waard!
Hieronder een korte trailer van de documentaire:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten