maandag 18 juni 2018

Dorpskrant



Een aantal keren per jaar komt de dorpskrant van Oudeschild uit. Een leuk krantje waarin het wel en wee van het dorp beschreven wordt.
David werd gevraagd een stukje te schrijven over het werk dat hij doet als voorganger. Voor veel mensen een niet zo bekend beroep.
Onder het kopje `Werk in uitvoering´ schreef hij het volgende stukje.
Wat een leuke reacties kwamen erop en wat een mooie manier om ons voor te mogen stellen!


Werk in Uitvoering

Toen we vorig jaar als gezin plannen maakten om van Hendrik Ido Ambacht naar Texel te verhuizen, hadden we niet gedacht dat we in zo’n prachtig historisch vissershuisje in de Kerkesteeg zouden komen te wonen.
Veel mensen vragen of het toeval is dat ik als voorganger een huis in de Kerkesteeg op nummer 1 heb gekocht, vlakbij het schilderachtige witte Zeemanskerkje. Ik moet dan allereerst uitleggen dat ik geen dominee ben van de Zeemanskerk. En of het toeval is dat een voorganger in de Kerkesteeg woont weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat we ons erg op ons plekje voelen in Oudeschild. Aangezien ik voorganger ben van de Baptisten Gemeente in Den Burg, is het erg fijn om na een dag werken weer thuis te komen in het gezellige dorpje aan de Waddendijk.

Na mijn middelbare school ben ik theologie gaan studeren in Leuven, de bruisende studentenstad in BelgiĆ«. Tijdens de opleiding theologie wordt je opgeleid om predikant te worden. Maar na het afronden van mijn studie voelde ik me nog niet geroepen om dit beroep uit te gaan oefenen. Ik ben toen gaan werken als hulpverlener in de verslavingszorg.  Dit uitdagende werk heb ik elf jaar volgehouden. Omdat ik in die elf jaar ontzettend veel geleerd heb en veel ervaring heb opgedaan in het werken met mensen van verschillende achtergronden en met uiteenlopende problematieken, was ik er klaar voor om een volgende stap te zetten.  Als voorganger werk je immers ook met mensen, die allemaal hun eigen unieke levensverhaal hebben.

Maar zo’n stap zet je niet alleen. Ik, David Lodder, ben getrouwd met Rachel en we hebben we twee kinderen; Jael is negen jaar en Joas is zes jaar oud. We hebben met elkaar als gezin het besluit moeten nemen om afscheid te nemen van ons leventje in de rumoerige Randstad om neer te strijken op het rustige Waddeneiland. Een besluit dat soms best lastig was, maar tegelijkertijd bleef het avontuur lonken en kunnen we nu zeggen dat we er zeker geen spijt van hebben. We genieten enorm van ons leven hier in Oudeschild. We hebben ons vanaf het allereerste moment welkom gevoeld door alle vriendelijke en oprechte mensen in Oudeschild. De kinderen hebben het naar hun zin op de Bruinvis en we hebben voor het eerst kennisgemaakt met de feestvreugde van Sint-Maarten en Ouwe Sunder.

Het nieuwe leven op Texel is een geweldig avontuur voor ons als gezin, maar voor mij persoonlijk als voorganger ook een inspirerende ontdekkingstocht. De Baptisten Gemeente is namelijk de eerste kerk waar ik als voorganger werkzaam ben. Langzaam maar zeker kom ik erachter wat het werk van een voorganger in de praktijk betekent.
Allereerst ben je als  voorganger eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de kerkelijke gemeente. Samen met een groep leiders bepalen we het beleid en de visie van de gemeente en proberen we dit zo goed mogelijk handen en voeten te geven in het leven van alledag. Want voorganger ben je niet alleen op zondag. Veel mensen hebben misschien wel dat beeld van een dominee. Een dominee is een vrome godsdienstige man, die doordeweeks heel de dag in zijn studeerkamertje de bijbel zit te lezen en dan op zondag vanaf een preekgestoelte zijn gemeente streng toespreekt hoe ze zouden moeten leven.
Niets is minder waar - hoewel de zondag weliswaar een belangrijke dag is, waar we als gemeente bij elkaar komen en ik vanaf het podium de mensen een inspirerende boodschap probeer te brengen - , bestaat de kern van mijn werk vooral uit persoonlijke ontmoetingen met mensen.

Met een duur woord wordt dat ook wel ‘Pastoraat’ genoemd. Dit komt van het Latijnse woord ‘pastor’ wat ‘herder’ betekent. Dit is natuurlijk een prachtig beeld dat de meeste Texelaars wel begrijpen.
Als voorganger ben je eigenlijk herder van een kudde schapen. Je houdt de kudde in de gaten en zorgt voor je schapen. En wanneer er een schaapje verdwaald is, dan zoek je het op. Wanneer een schaap gewond of ziek is, dan verzorg je het. En als herder ben je steeds op zoek naar grazige groene weiden, waar je kudde tot rust kan komen. Zo mag ik ook zorgdragen voor de mensen die bij de Baptisten Gemeente zijn aangesloten en zoek ik mensen persoonlijk op om naast hen te staan in het vaak weerbarstige leven.

De kerk is geen gesloten gemeenschap, maar heet iedereen welkom, die nieuwsgierig is naar het geloof. We zijn in januari ook weer gestart met de Alpha-cursus, waar we op een eenvoudige manier uitleggen wat het christelijk geloof inhoudt en in gesprek gaan met mensen die op zoek zijn naar de zin van het leven. En ook op zondagochtend mogen we iedere keer weer gasten verwelkomen in onze diensten. Vaak zijn dit toeristen, die gewend zijn om aan de overkant op zondag een kerk te bezoeken, maar ook Texelaars komen regelmatig een kijkje nemen hoe de diensten er bij ons aan toe gaan. Een veelgehoorde reactie is dat mensen zich welkom voelen en vooral het vreugdevolle karakter van de diensten bijzonder vinden.

Al met al kom ik genoeg uitdaging tegen in mijn nieuwe werk op Texel. Maar bovenal ben ik dankbaar dat we op dit unieke plekje in Nederland mogen wonen in het mooiste dorp met de naam Oudeschild! Zou het toeval zijn dat we in Oudeschild zijn komen wonen?
Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat toen Jezus zo’n 2000 jaar geleden hier op aarde rondwandelde, Hij ook in een vissersdorp heeft gewoond. Hij was bevriend met vissers – Hij was een Fishermen Friend. Hij ging niet in Jeruzalem wonen bij de vrome Schriftgeleerden, maar Hij verbleef bij de ‘gewone’ mensen, omdat Hij juist die mensen bijzonder vond. Ik ben blij dat wij niet in ‘het Jeruzalem van Texel’ een huis hebben gevonden, maar dat we dichtbij de vissers mogen wonen. Dichtbij onze Oudeschildse dorpsgenoten beginnen we ons steeds meer thuis te voelen op dit schitterende eiland!